Hoe wij werken bij de dagopvang

Pedagogisch beleid

Het pedagogisch beleid is op al onze locaties in de grootste lijnen hetzelfde. Echter zien onze locaties er allemaal anders uit.
In onderstaand algemeen beleid lichten we onze pedagogiek graag toe. Dit is één beleid voor zowel dagopvang als BSO. Daarnaast zijn er, ten behoeve van onze verschillende locaties dagopvang, locatie-specifieke beleidsstukken geschreven. Deze vind je eveneens hieronder.  

Algemeen beleid

De Beuken

De Dennen

De Zonnebloem

In de eerste vier levensjaren van een kind wordt de basis gelegd voor een eigen persoonlijkheid. Daarom is het belangrijk dat kinderen in deze periode voldoende geprikkeld worden. De natuurlijke behoefte, zelf dingen ontdekken, onderzoeken en proberen moet dus zoveel mogelijk worden gestimuleerd. Kinderopvang Ikke werkt volgens een pedagogisch beleid, gebaseerd op de visie van Reggio Emilia. 

Op deze manier kun je er zeker van zijn dat je kind zich in haar of zijn eigen tempo optimaal kan ontwikkelen zonder zich daar daadwerkelijk van bewust te zijn. Bewegingsvrijheid is hierbij een belangrijke voorwaarde. De jonge kinderen kunnen bij ons vrijuit bewegen: ze rollen, tijgeren en kruipen door de hele ruimte. Kinderen worden nooit in een houding gebracht waar hij/zij (nog) niet uit kan komen. Boxen en wipstoeltjes gebruiken wij alleen waar nodig en voor korte duur. Reggio Emilia ziet ieder kind als uniek. Kinderen zitten boordevol ideeën en fantasieën. Vaak worden deze onbewust beperkt door volwassenen. Tijdens activiteiten laten we de kinderen vrij, en worden er geen eisen aan het eindresultaat van een werkstuk gesteld. Hierdoor zullen kinderen altijd een succeservaring beleven, wat doorwerkt op het zelfvertrouwen. Ontwikkelingen van kinderen worden schriftelijk gedocumenteerd en vastgelegd op foto/filmmateriaal.

Dagindeling

Voor kinderen tot 12 maanden is de dagindeling afgestemd op het individuele ritme. Per kind worden eet- en slaaptijden van thuis aangehouden. Vanaf 10 maanden zijn de kinderen reeds gewend aan het ritme van de dag en gaat dan echt deel uitmaken van de groep. Vaste momenten zoals eten, slapen, spelen en naar buiten gaan, vinden dan zoveel mogelijk gezamenlijk plaats.

Groepsindeling

Kinderen verblijven op alle locaties in een horizontale groep met zoveel mogelijk leeftijdsgenootjes. Per locatie wordt er in de basis in drie verschillende opvanggroepen, opvang geboden: Een baby/dreumesgroep, een dreumesgroep en een peutergroep. Per locatie is de groepsindeling afhankelijk van de grootte van het verblijf en de leeftijd van de kinderen. Doordat kinderen in deze groepen grotendeels in dezelfde leeftijdsfase zitten, kunnen het dagritme en verschillende activiteiten hierop worden afgestemd. Dit maakt het mogelijk kinderen op een juiste manier en op het goede moment te begeleiden.